Lening afsluiten is geen kleine stap

Posted by admin at October 24, 2016

Category: Uncategorized

Veel reclames en websites laten het zo lijken alsof het afsluiten van een lening een kleine stap is. Dit is natuurlijk een halve waarheid. Het afsluiten van een lening is tegenwoordig stukken makkelijker dan voorheen. Er is geen bank meer nodig om een lening of een krediet te kunnen krijgen en de meeste van de aanbieders zijn gewoon op internet te vinden. Na een korte vergelijking is het tijd om de aanvraag in te dienen en vaak is het antwoord er ook al binnen 24 uur. Binnen een paar minuten is alles al geregeld. Het afsluiten van een lening of een krediet mag een gemakkelijk proces zijn, het wil niet zeggen dat het aangaan van een lening ook een kleine stap is. Wat de meeste mensen zich niet beseffen, is dat zij soms tot jaren met de gevolgen kunnen zitten, en dat is een bijzonder lange periode. Daarom is het goed om direct in het begin al stil te staan bij de keuze die gemaakt gaat worden.

geld-lenen-verschillende-doeleinden

De looptijd kan te lang zijn

De mensen die op zoek zijn naar een lening of een krediet, die letten doorgaans vooral op de kosten van de lening en het bedrag dat geleend kan worden, of het maximale krediet dat opgenomen kan worden. Daarnaast wordt de rente vaak lange tijd vergeleken om tot de beste keuze te komen. Maandelijks willen zij een zo laag mogelijk bedrag betalen zodat het gemakkelijk is om de lening terug te betalen. Wat niet iedereen zich even goed beseft, is dat een lage maandelijkse aflossing direct betekent dat de lening een lange tijd mee zal lopen. In het begin is het duidelijk waarom er geld apart gehouden moet worden. De nieuwe keuken of de nieuwe auto is het dan nog helemaal waard. Maar twee jaar later is de nieuwe auto of nieuwe keuken al lang niet meer zo nieuw, en moet er nog steeds maandelijks geld apart worden gehouden om de kosten van de lening of het krediet te betalen. Een gemakkelijke keuze en een gemakkelijk proces, maar een langlopende procedure om alles weer helemaal schuldvrij te krijgen.

Afdrukken

De oplossing

De oplossing ligt voor de hand. Door goed te berekenen hoeveel geld er precies nodig is, hoeft de lening nooit langer te lopen dan noodzakelijk. Maak ook een goede afweging over de looptijd van de lening. Is het mogelijk om versneld af te lossen? In het geval van een krediet is het altijd goed om zelf een plan te maken, zodat de schuld altijd afgebouwd wordt op het moment dat er mogelijkheid toe is. Zo voorkom je het teveel betalen aan rente omdat het geld te lang opengestaan heeft.